Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция с рекордно ниво на безработица

Безработицата във Франция е достигнала ново рекордно ниво, надхвърляйки символичния праг от 3 милиона и половина безработни през март, както съобщава френското министерство на труда.

Покачването на безработицата във Франция е стигнало до безпрецедентно ниво  - това потвърди и френският статистически институт. През март нови 15 400 души са се влели в лагера на безработните, които вече представляват 10,6% от активното френско население. Най-тревожно е положението сред младежта до 25 г., при която безработицата се е покачила с 1%. Сериозно е засегната и възрастовата група над 50 г. Лекият подем в растежа засега явно не променя тенденцията.

Новите данни са лоша вест за президента Франсоа Оланд, навършващ три години на президентския пост с неизменния абсолютен приоритет да се справи с безработицата.

Правителството предпочита да гледа по-оптимистично, фокусирайки върху резултатите за цялото първо тримесечие. Според министъра на труда Франсоа Ребсамен предприетите мерки ще дадат резултат. Началото на 2015-а г. бележи фаза на подобрение, въпреки че за момента не е постигнат редовен спад на броя на безработните, твърди той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!