Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата оспори пред Софийския апелативен съд началната дата за неплатежоспособността на КТБ

Прокуратурата оспори пред Софийския апелативен съд началната дата за неплатежоспособността на КТБ. За такава Градският съд определи датата на отнемане на лиценза на банката - 6-и ноември  2014-а година.

Според съдия Иво Дачев това е датата, защото до нея за Корпоративна търговска банка, която на 20-и юни беше поставена под специален надзор, налице е била само опасност от изпадане в неплатежоспособност. Това - въпреки съществуващи одитни доклади, според които към 30.09.2014-а година КТБ е била с отрицателен капитал. Прокуратурата иска ревизия на началната дата, която е от ключово значение за законността на цесиите и прихващанията - преди и след нея, с мотива, че действителното състояние на банката е било установено по-рано от 6-и ноември, а именно към 30.09.2014-а г. От държавното обвинение обясняват, че е било необходимо време да бъдат извършени междинни и пълни одити, които да установят истинското финансово състояние на банката, което обаче се затруднявало от установени груби нарушения при воденото на отчетността в КТБ... и се изброява  - насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица.

"В одитните доклади  е  посочено, че към 30.09.2014-а г. банката е била с отрицателен капитал, затова и това трябва да е началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност", пише в мотивите си прокуратурата. На същата позиция е и БНБ, която още в петък атакува избора на съдия Иво Дачев. Предстои САС да насрочи дата, на която да се произнесе по възраженията на единствените имащи право на това субекти - държавното обвинение и Централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна