Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран не потвърждава официално за задържани български граждани

| обновено на 29.04.15 в 10:33
Иран задържа датски товарен кораб, на който се предполага, че има български екипаж. Военни катери на Иранската революционна гвардия са попречили вчера на контейнеровоза "Мерск Тигрис" да излезе от Ормузкия пролив. Според Агенция Франс прес, която се позовава на иранската телевизия, на борда има моряци от България, Мианмар, Румъния и Великобритания.

Министерството на външните работи на Иран обаче не потвърждава официално информацията за задържани българи.

Към момента нашето външно министерство не може да потвърди дали капитанът на задържания кораб е българин и дали на борда има български граждани като част от екипажа, каза говорителят на МВнР Бетина Жотева. Посланикът ни в Иран е във връзка с властите, но до момента се знае само, че има задържан кораб.

Досега няма потвърждение от официалните ирански власти, че на този кораб е имало български граждани. Става въпрос само за един и това е капитанът. Доколкото разбирам от последните грами, които получихме от посолството, според официалната иранска агенция ИРНА корабът е бил задържан просто защото граничният патрул е забелязал нещо съмнително. Те не смятат, че ще има някакъв много голям проблем с това и корабът скоро ще бъде пуснат. Ние дори не знаем какъв е корабът, коя е фирмата, която го обслужва. Знаем, че плува под флага на Маршалските острови. Това е процес на изясняване. Сигналите от Техеран не са обезпокоителни, каза Жотева.

Товарният кораб е бил задържан в Персийския залив заради неплатени от собственика данъци, информира Франс прес, като допълва, че в екипажа има моряци от България, Бирма, Румъния и Великобритания.

Горещи теми

Войната в Украйна