Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да доплати 50 млн. лева към вноската си за Европейския съюз

Снимка: БГНЕС
България ще трябва да доплати 50 млн. лева към вноската си за Европейския съюз, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на финансите. Доплащането се налага заради решение на Съвета на Европейския съюз за т.нар. "собствени ресурси", което изисква корекция във вноската на държавите - членки за 2014 и 2015 година.

Вноската на страната ни за Европейския съюз се очаква да се увеличава с малко под 3 % средно на година, което по предварителни изчисления означава около 25 - 30 милиона лева годишно. Те ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година, което означава, че в момента не се налага да се търси допълнителен ресурс за компенсирането им.

Според одобрения бюджет на ЕС за 2015-а година националната вноска на България възлиза на 398 400 649 евро. За 2015 година са предвидени традиционни собствени ресурси от България в размер на 63 300 000 евро. За новия програмен период обаче Съветът на Европейския съюз е променил компонените за изчисление на т.нар. "собствени ресурси", които представляват основно мита и някои специфични налози, заради което се налага страната ни да доплати. Въпреки че още необходимите нормативни актове не са официално приети, те ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2014 година. 


По дефиниция общият бюджет на Европейския съюз се финансира от собствени приходи, включващи две групи средства - собствени ресурси (съставляващи близо 99% от приходите) и т.нар. „други приходи". Не се допускат дефицит по бюджета на ЕС и сключване на заеми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна