Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС оправда напълно бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев

| обновено на 30.04.15 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Близо 7 години, след като беше обвинен в престъпление по служба, Софийският градски съд (СГС) оправда напълно бившия ръководител на Фонд "Пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.
Първото обвинение е, че е Георгиев сключил осем договора за обществени поръчки с фирми на братята си на стойност 120 милиона лева.

Според съдия Петя Крънчева обаче в хода на делото са се събрали доказателства, че това не отговаря на истината, защото договорите не са били сключени с централното управление на пътния фонд и управителя му, а от областните дирекции, при това били съобразени със закона.

Второто обвинение е, че заради него през 2008-а година временно са били спрени плащания по две европейски програми - ИСПА и ФАР. Това ударило сериозно по авторитета на страната ни, което пък, обясни Петя Крънчева, не може да се твърди, защото осемте договора с братята на Веселин Георгиев били плащани не с евросредства, а с национални пари.

Веселин Георгиев дойде в съдебната зала с патерици и след като чу, че е невинен, се прекръсти и лаконично коментира, че сега много хора трябва да му се извиняват за лъжите. Кои са те - не каза, но стана ясно, че сред тях са съдебните репортери, които били писали, че е откраднал 120 милиона лева, каквото обвинение нямало.

Естествено, че много хора ми дължат извинение, заяви Георгиев пред репортери.

Прокуратурата има 15 дни да протестира оправдателната присъда пред Софийския апелативен съд. Прокурорът по делото беше категоричен, че ще търси реванш на втората съдебна инстанция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна