Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи на БАБХ провериха тържището край Първенец

Снимка: БГНЕС

Над 90 % от плодовете и зеленчуците на едно от най-големите тържища у нас - това край пловдивското село Първенец, са внос от Гърция и Турция. Днес екипи на Агенцията по безопасност на храните проверяваха на място търговците за етикети на стоката, както и за необходимите сертификати и документи. 

В проверените складови помещения не бяха констатирани нарушения. Инспектор Антоанета Димитрова подчерта , че търговците са доказали регистрацията си  в агенцията , в наличност са били и останалите необходими документи. Плодовете и зеленчуците са имали и изискваните етикети. Повечето от търговците , работещи на тържището заявиха, че са редовно проверявани и гледат да са изрядни с документацията. Имаше и такива обаче, които бързо затвориха след като видяха инспекторите. Коментираха също, че работят предимно с вносна стока, а  българските производители съобразяват  цените си с чуждите,                        
В момента на тържището се търси много прясното зеле, има само внос от Македония, а  количествата са недостатъчни. Според търговците, за да преобладава българската продукция по борсите, трябва да се увеличат субсидиите за производителите:
60 евроцента на килограм дават хората в Европа, субсидия на килограм произведена продукция. В България 20 лева на декар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна