Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 1150 години от покръстването на българския народ

Снимка: Радио Шумен

Българската православна църква отбеляза 1150 години от покръстването на българския народ. По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод на територията на Варненска и Великопреславска епархия, в събота и неделя се провеждат тържествени чествания на знаменателния юбилей. Над 200 гости от поместните православни църкви участваха в Тържествената света литургия. Присъстваха също президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, министър Лиляна Павлова и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Бившият премиер Сакскобургготски и министър-председателят Борисов бяха отличени с най-високите църковни отличия - "Свети цар Борис първи" и "Свети Йоан Рилски".

Божествена Света литургия беше отслужена в Голямата базилика в старопрестолния град Плиска, където преди 1150 години княз Борис-Покръстител организира покръстването на българския народ. Тържественото богослужение беше водено от главата на Българската православна църква патриарх Неофит в съслужение с членовете на Светия Синод и представителите на 13 поместни православни църкви, което всъщност символизира съборното единство и признанието за родната ни църква и нейното място в православния свят.

В словото си патриарх Неофит изтъкна актът на приемането на християнството от княз Борис първи-Михаил и добави: Да прославим заедно с цялата църква владетеля, определил както с личния си, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държавата ни към християнската цивилизация.

Премиерът Борисов благодари за отличието, с което беше награден, и допълни: Благодаря на Синода, но винаги съм го правил в името на Господа и в името на християните. Никога не съм правил нищо за ордени или за слава, когато касае църквата. Стотици са манастирите, църквите, които правихме, правим и нови изграждаме.

Пред събралото се множество президентът Плевнелиев каза: Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не нови територии, а духовното единство на нацията е здравата основа за нейното бъдеще. Държавният глава изрази надежда, че Светият Синод ще преосмисли решението си, с което по време на литургиите Симеон Сакскобургготски беше споменаван като цар на българите. Той призова за обединение на народа: Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Аз съм президент на републиката. Като смирен мирянин, като обикновен християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.


За духовния знак от покръстването разказва Неврокопския митрополит Серафим: Тази кръгла годишнина е един много силен сигнал за нас, за това, че ние имаме едно огромно достойнство да бъдем самостойна поместна православна църква, автокефална, с достойнството на патриаршия и един много дълъг период на непрекъсната принадлежност към Светото православие, което трябва да ни вдъхновява, да ни окуражава.

Преди това неврокопския митрополит Серафим, определи отбелязвания днес юбилей като много важен и значим за националната и църковната ни история и добави: След тържествената патриаршеска служба, Негово Светейшество патриарх Неофит ще връчи ордените на държавниците, които Църквата отличи по повод знаменателното събитие. Премиерът Бойко Борисов ще получи най-високото отличие на Българската православна църква – ордена „Св. цар Борис-Михаил”, първа степен. Сред наградените са и Симеон II и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

За честванията са поканени представители на 13 църкви, каза по-рано кметът на Каспичан Милена Недева: И на тези църкви, на които покръстването в България е дало своето отражение, за да бъдат покръстени и техните народи - Киевски и Украински Патриарх Онуфрий, представители на Вселенската, Ерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската Патриаршия, на Полската, Чешката и  Албанската православна църква, както гръцки и кипърски епископи.

На церемонията присъстват и посланиците на Русия, Гърция, Украйна и Грузия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна