Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Георги Победоносец

| обновено на 06.05.15 в 08:31

В православните храмове днес се отслужват празнични богослужения в чест на Свети Георги Победоносец. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. Денят се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството, а Св. Георги е покровител на овчарите и стадата. Светецът е един от малкото, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани. Имен ден днес празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.

Гергьовден в Асеновград ще започне с литийно шествие с чудотворната икона на „Света Богородица” за празника Преполовение, който се отбелязва на 25-ия ден след Великден, а тази година съвпада с Деня на храбростта.  В 11,30 часа на площада ще започне и тържествен ритуал с участието на военнослужещи от артилерийския полк. 

Според преданията Свети Георги е римски войник и християнин, който израства в Кападокия, днешна Турция, в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на военна служба, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. Служи в личната гвардия на император Диоклециан. Според житието му през 303 година Диоклециан издава едикт за систематичното преследване на християните в цялата империя. На Свети Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той открива себе си публично като християнин и критикува решението на римския император. Разяреният император нарежда Свети Георги да бъде подложен на мъчение и да бъде екзекутиран като предател. Мощите на Свети Георги са погребани в палестинския град Лида в съвременен Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна