Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на стрелеца от Лясковец ще доказват, че акцията на МВР е била незаконосъобразна

Снимка: Катя Чорова

Седем души от Специализирания отряд за борба с тероризма бяха свидетели в процеса срещу 54-годишния Петко Петков от Лясковец. Командосите влязоха в съдебната зала с качулки на главите, а охраната забрани да бъдат снимани, защото самоличността на тези служители на МВР е държавна тайна. Окръжният съд във Велико Търново заседава при закрити врата заради класифицираната информация по делото.

Пред Съдебната залата Петко Петков се провикна: Напълно съм невинен и ще ви го докажа на детектора на лъжата пред най-добрите експерти на детектора в света.

Адвокатите на стрелеца от Лясковец Петко Петков ще доказват пред съда, че проведената през март миналата година акция на Отряда за борба с тероризма е била незаконосъобразна. Петков е подсъдим за  умишлено убийство на баретата Емил Шарков и за опит за убийство на петима негови колеги при ареста и изземането на незаконното му оръжие.

Виктор Костов - един от четиримата адвокати на подсъдимия, заяви, че е поиска да бъдат призовани нови свидетели:

Имаме вече няколко такива, които да подкрепят тезата на защитата, че ние се съмняваме в законосъобразността на акцията на МВР и това променя отношението към вината на нашия подзащитен. Ако тази акция е незаконосъобразна, то може да се окаже, че той наистина е действал в ситуация на неизбежна самоотбрана. Трябва да стане ясно, че законът важи както за гражданите, така и за МВР.

Заседанията са насрочени до 22-ри май и за тях са призовани 100 свидетели и вещи лица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна