Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпването на горивата и храните са доминирали икономиката ни през март

Снимка: БГНЕС

Поскъпването на горивата и храните са водещите фактори, доминирали икономиката ни през март. Това става ясно от месечния икономически обзор, публикуван от финансовото министерство. Оттам отчитат подобряване на ситуацията с пазара на труда.

Средно горивата са поскъпнали с 8,5 на сто през март, което се дължи основно на обезценката на еврото спрямо щатския долар и поскъпването на петрола в международен план, коментират анализаторите от финансовото министерство. През март заради повишението на цените на горивата и на храните у нас се отбеляза минимална месечна инфлация от 0,3 на сто, но все още дефлационният процес не е преодолян. По-скъпите храни се дължат най-вече на сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците. При преработените храни цените са продължили да намаляват, отчитат анализаторите. Услугите също са поевтинели през март, като намалението е с около процент. 

При търговията на дребно отбелязват сериозен ръст от 20 % спрямо март миналата година, но той е движен най-вече от по-големите обороти при автомобилните горива и смазочните масла. При храните, напитките и цигарите се наблюдава намаляване на оборотите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна