Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева с обвинение заради аферата "Червеи"

| обновено на 07.05.15 в 18:06
Снимка: БГНЕС

Два месеца след като беше отстранена от поста на председател на Софийския градски съд, Владимира Янева беше обвинена заради аферата със специални разузнавателни средства "Червеи". Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Янева е обвинена за подписите си под 4 разрешения за използване на СРС. Периодът, посочен от прокуратурата, е 12.09.2013 25.03.2014г., през който тя два пъти е разрешила използването и два пъти е разрешила продължаването на експлоатация на СРС-та в нарушение на закона. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система на МВР, без същата да е обект на установяване на самоличност на лица, за които са получени данни и има основание да се предполага, че подготвят, извършват или са извършвали тежки престъпления. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и са били нарушени максималните срокове за прилагане съобщиха от държавното обвинение. От там уточняват, че за това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба до 5000 лева. Владимира Янева се е възползвала от правото си да не дава обяснения, затова и престоят ѝ е приключил бързо, научихме от наши източници. Разследващите само са ѝ предоставили постановлението за обвиняема, като тепърва тя и защитникът ѝ ще се запознават с материалите по делото. 

В средата на март с обвинение за СРС аферата "Червеи" се сдоби и бившият ръководител на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и настоящ шеф в ДАНС Тодор Костадинов. То е за съставяне на документи с невярно съдържание. Мярката му за неотклонение е 2000 лева. С него и Янева на този етап се изчерпват виновните за скандала, по повод на който преди време главният прокурор беше обещал да се стигне до онзи, който е поръчал да се контролира кримиинформационната система на МВР.

По делото Владимира Янева се представлява от адвокат Трендафил Трендафилов, който защитаваше единственият подсъдим за т.нар. "Костинбродска афера". Днес стана ясно, че за бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков развръзката е положителна, защото прокуратурата, въпреки предварителните си декларации, не е протестирала оправдателната му присъда и тя вече е в сила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна