Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Денят на Европа не противоречи на почитането на уроците от Втората световна война

Президентът Росен Плевнелиев участва в конференцията, посветена на 70-ата годишнина от края на Втората световна война, която се провежда в полския град Гданск. 

Ние ще дебатираме за обективния прочит на историята. Толкова европейско е, да посочим истината, да търсим обединението около нея. Разбира се, ще посочим решаващата роля на всеки, който допринесе за победата над фашизма. Ще почетем жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството. И, разбира се, с нашето уважение и към руския народ, който даде над 30 милиона свидни жертви в тази война, посочи държавният глава по повод нуждата от обективен прочит към историята в навечерието на отбелязването на 70-ата годишнина от края на войната.

Президентът отговори на въпрос как би коментирал евентуални упреци, че участието в тази конференция може да се приеме като контрасъбитие на честванията на 9-и май в Москва.

Денят на Европа по никакъв начин не противоречи на почитането на паметта и на уроците от Втората световна война. Напротив, точно това ще направим и в България. На 9-и май ние ще вдигнем високо европейското знаме пред президентството и също така на 9-и май ще положим 23 урни от всички кръвопролитни битки, в които българи са участвали по времето на Втората световна война, и заедно с български ветерани, които ние толкова много уважаваме. 9-и май като Ден на Европа, включва в себе си научените истории, честването на победата над хитлерофашизма, но и обективния прочит на историята на комунизма и обективния прочит на всичко, което ултранационалисти, популисти и радикали свършиха в Европа в продължение на векове, заяви Плевнелиев.

В конференцията участват държавни и правителствени ръководители на европейски държави, както и генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна