Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен“: Исторически записи – Ана Мофо с Американски симфоничен оркестър, диригент Леополд Стоковски

БНР Новини

Ана Мофо е американска оперна певица, заедно с това – видна телевизионна личност и отличавана драматична актриса. Семейството е с италиански корени, баща й е обущар. Програмата „Фулбрайт“ я отвежда на обучение в Римската академия „Санта Чечилия“. В Италия, която ще остане винаги нейна втора родина, тя бързо се изявява на оперна сцена, в трите РАИ програми, в киното. Призната е и за една от 10-е най-красиви италианки. Световната й оперна кариера стремително се разраства – в Европа и Америка, по най-престижните оперни сцени.
Ана Мофо не е известна с камерни рецитали. Песните, които предлага това предаване, не са типично камерни, записани са на 10 октомври 1960 г. с Американския симфоничен оркестър под диригентството на Леополд Стоковски: Жозеф Кантелуб, прекрасни обработки на уникален фолклор от областта Оверн в Централна Франция и Бразилска бахиана № 5 – от екзотичната поредица, в която Ейтор Вила-Лобос влага идеята си да съчетае богатството на бразилския фолклор с класическата бахова форма.




25 май

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна