Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев се включи в инициативи по случай края на Втората световна война и Деня на Европа

| обновено на 09.05.15 в 15:00

70-годишнината от победата над нацистка Германия беше чествана с церемония в София. Пред сградата на Военната академия президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Плевнелиев и министърът на отбраната Николай Ненчев присъстваха на церемония по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български воини във Втората световна война. Държавният глава призова за обективен проичит на историята и осъди остро агресивната реторика на днешните политици, които заплашват европейските ценности:

Полагайки на българска земя част от пръстта от бойните полета, напоени с кръвта на наши воини, ние отдаваме почит към тези българи, които заплатиха с живота си не просто за нашата свобода, а за бъдещето на цяла Европа. От кръвта на милионите жертви и изпод руините, които остави най-опустошителната война на човешката история, се роди стремежът за мир и за тази Европа, към която и ние днес принадлежим. Днес кошмарите от миналия век изглеждат още по-заплашителни. Все повече политици в Европа залагат на деструктивни послания, разчитайки на вътрешнополитически успехи. След години, в които европейските страни се бореха да бъдат част от интеграционните процеси, сме изправени пред ново предизвикателство, референдуми за излизане от ЕС и за териториално деление.

Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че по последни данни по бойните полета са загинали 12 587 български войни през Втората световна война. Това число обаче вероятно ще нараства, тъй като все още не е установена съдбата на мнозина, допълни Ненчев:

И днес политици и историци спорят имало ли е смисъл от участието на България във втората фаза на войната, имало ли е смисъл от толкова много жертви. Тези спорове няма да свършат скоро, но едно трябва да е ясно - по бойните полета на Втората световна война българските офицери и войници са воювали, умирали със същото ясно съзнание, че се жертват за България, както техните деди във войните за национално обединение и през Първата световна война.

По-късно президентът ще участва в церемонията по издигането на Европейски флаг по повод Деня на Европа. Заедно с вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева държавният глава ще посети представителството на Европейската комисия у нас.

70-годишнината от победата над нацизма беше отбелязана и пред паметника на Съветската армия в София. Там имаше тържествен концерт, а десетки бели гълъби бяха пуснати в небето.

Стотици столичани и гости на града дойдоха, за да чуят на живо знака за края на Втората световна война марш "Денят на победата“. Посланикът на Русия у нас Юрий Исаков  призова държавите да се имунизират срещу всяка проява на неофашизъм, а такива, според него, има много и допълни: Русия не дели победата на нейна и чужда, а прави поклон към всички антифашистки борци във всички държави. Това е подвиг и на българските войници, и на българската съпротива. Най-важният урок от кървавите събития през миналия век ни е даден именно от десетките милиони жертви. Това не бива да се забравя.

От името на БСП, лидерът на левицата Михаил Миков изрази своята почит: Към войника, оставил и написал с кръвта си страници към историята, които никой не може да заличи.

Там бяха и българските ветерани, участвали в Отечествената война, които също поднесоха цветя пред паметника на Съветската армия, който тази сутрин осъмна с патрули от младежи доброволци, пазещи паметника от прояви на вандалщина. Организаторите от младежкия клуб "Червена сила" смятат да организират доброволни патрули, които да пазят паметниците в страната всекидневно.

От посолството на Руската федерация у нас съобщиха, че Юрий Исаков, служители на посолството и руски ветерани ще участват, следобед, в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на съветския воин Альоша в Пловдив.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна