Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите на ЕС в Брюксел отново отварят врати за посещения на граждани по случай Деня на Европа 9 май

| обновено на 09.05.15 в 11:51
Снимка: europa.eu

Институциите на ЕС в Брюксел днес отново отварят врати за посещения на граждани по случай Деня на Европа 9 май. Днес се навършват 65 години, откакто са положени основите на следвоенното европейско обединение. 

На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, министърът на външните работи на Франция Робер Шуман огласява план за поставяне на френското и западногерманското производство на въглища и стомана под общ контрол. Целта е да бъдат избегнати бъдещи военни конфликти и да се работи за икономически просперитет:
 
Европа няма да бъде обединена изведнъж и само с един план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които най-напред създават чувство на солидарност,
заявява тогава Робер Шуман. 

В резултата от плана, през 1952 г. е създадена Европейската общност за въглища и стомана, а през 1957 - и Европейска икономическа общност, обединяващи първоначално шест държави Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург. Днешният Европейски съюз наброява 28 държави и е изправен пред нови предизвикателства.

Европейската комисия и Европейският парламент отварят врати, за да дадат възможност на всички да разгледат отвътре институциите, където се вземат решенията, свързани с живота на над половин милиард европейци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени