Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямболско започват проверки за качеството на млякото

Проверки в млекодобивните стопанства и събирателните пунктове започват от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. Целта е категоризация на стопанствата по европейските стандарти. 

В Ямболска област има 316 млекодобивни ферми, като от тях 196 са категоризирани в първа  група, съобщи д-р Стоян Колев от Дирекцията по безопасност на храните:
Останалите сега е моментът, стопаните да заявят сами насоката на тяхното направление. Но всички стопани, които притежават над 10 броя лактиращи крави, подлежат на категоризация и са длъжни да достигнат критериите до месец септември.

При проверките ще бъдат вземани проби от суровото мляко:
В резултат на този анализ някои от стопаните ще бъдат категоризирани в по-горна група, а други ще са длъжни да преминат в месно или в направление "Лично стопанство" под три броя отглеждани животни 

Мисията на Европейската комисия за производство на качествено сурово мляко ще бъде в цялата страна между 6-и и 18-и юни. Това е последният срок, даден на българските фермери за синхронизация с европейските стандарти за изкупуване на сурово мляко. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени