Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава обновяването на центъра на Ямбол

Снимка: Община Ямбол

До няколко дни спасителните археологически разкопки в центъра на Ямбол ще приключат. При обновяването на централната част строители се натъкнаха на средновековно погребение, което наложи спиране на проекта.

През февруари на метри от Регионалния исторически музей строители извадиха черепни кости и това наложи археолози да започнат проучвания. Това беше и една от причините от Община Ямбол да спрат строителните дейности по проекта за обновяване на централната градска част, който е на стойност близо 5 млн. лева.

Директорът на музея в Ямбол Стефан Бакърджиев съобщи, че разкопките приключват:

Успокоителното в случая е, че костите, на които всъщност попаднаха строителите, се оказват единичен гроб, т.е. няма некропол, заради който да се налага да се почват отново разкопки в един по-широк мащаб. И затова бих казал, че можем да успокоим гражданите и се надявам, след идването на комисията да освободят терена за по-нататъшни строителни действия.

Проучванията до момента са установили, че костите са от погребение, датиращо от 16-17 век и в близост е имало унищожени сгради в следствие на пожар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени