Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет:

България има план как да отговори на всички рискове, които могат да възникнат от кризата в Македония

| обновено на 12.05.15 в 18:10
Снимка: БГНЕС

България има план как да отговори на всички рискове за страната ни, които могат да възникнат от кризата в Македония. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Обсъден е бил и рискът от бежански поток, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.  Тя направи уговорката,че на съвета са били дискутирани политическите рискове. Специално внимание е било отделено на анализа дали в България могат да влязат терористични групи или елементи. Засега няма миграционен натиск, каза Бъчварова.

Като вътрешен министър мога да кажа, че ние имаме готовност във връзка с осигуряване на сигурността на границите и ограничаване на възможни миграционни вълни, да вземем всички мерки. Към момента такива няма. Състоянието на границата с Македония е спокойно, но ние отчитаме и възможността да се появи такъв риск. Имаме готовност за овладяване.

Външният министър Даниел Митов подчерта, че кризата в Македония поражда притеснения. Митов призова управляващи и опозиция в съседната страна да възстановят диалога помежду си:

За България е безкрайно важно териториалната цялост и стабилността на Република Македония да бъде пазена. Политическата криза в Република Македония, която наблюдаваме в последните месеци, поражда политически вакуум, в който се наместват всякакви екстремистки движения, които могат да дестабилизират обстановката. Затова нашият призив е управляващи и опозиция в Република Македония колкото се може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход и решение на политическата криза, което обаче минава през поемане на политическа отговорност.

От ДПС отново подчертаха, че  липсата на подложен междуетнически диалог в Македония е причината за ситуацията.

Македония нямаше да има тези проблеми, които изживява днес, ако там се беше разгърнал българският етнически модел. Движението за права и свободи категорично осъжда дори внушенията за териториалната цялост и на границите на съседна Македония, каза Лютви Местан.

От АБВ посочиха тревогата си от развитието на политическата ситуация, довела до насилие, жертви, етническо противопоставяне и тероризъм. От партията настояха българското правителство да представи в парламента или на Консултативен съвет за национална сигурност оценката на ситуацията.

По-рано премиерът Бойко Борисов информира, че всеки час службите за сигурност докладват за рисковете за страната ни след случилото се в Македония. 

Освободителната народна армия - македонско крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово. Групировката обяви, че започва създаване на "Република Илирида" и поиска от "международния фактор" да накара македонските власти да приемат новата "република". В противен случай групировката заплаши, че ще унищожи целите Балкани, като посочи датата 12-и май. 

Репортаж на Добромир Видев, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна