Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията, изготвила доклада за дейността на пенсионните дружества, препоръчва законодателни промени

Снимка: БГНЕС

Очаква се тази седмица депутатите да приемат доклада за дейността на пенсионните дружества. Комисията, която го изготви, препоръчва промени в законодателството.

Част от препоръките са за усъвършенстване на методиката за определяне доходността на фондовете. Липсата на единна методика не попречи на правителството дълго време да твърди, че доходността на дружествата не е рентабилна и за това хората трябва да предпочетат да се осигуряват за втора пенсия в НОИ, което е възможно тази година. Два месеца след приемането на доклада Комисията за финансов надзор трябва да е утвърдила окончателния вариант на методиката. Според доклада се налага законодателна инициатива във връзка с разширяване на понятието за свързани лица. По време на споровете с държавата Комисията за финансов надзор обвини фондовете, че инвестират в свързани лица. Ще трябва да бъде направено и предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, което да намали таксите. Сега фондовете удържат от всяка вноска до 5%. Докладът на временната комисия препоръчва всяка партия да реши дали да подкрепи идеята вноските за втора пенсия да отиват в Сребърния фонд.

Тази седмица депутатите ще приемат на първо четене и промени в Закона за защита на потребителите. Част от тях предвиждат извънсъдебното решаване на потребителски спорове да се поема от орган за алтернативно решаване на спорове. Предложено е автоматичното продължаване на срочен договор да се счита за неравноправно условие към клиента.

Депутатите ще приемат и доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили.

Според правилника на Народното събрание, опозицията може да внесе предложения за обсъждане в пленарната зала. Ще има и парламентарен блицконтрол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна