Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ за решаване на конфликта в Украйна, като бъдат изпълнени Минските договорености

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ ще работят заедно за решаване на конфликта в Украйна, като бъдат изпълнени Минските договорености. Това стана ясно след многочасовите преговори в Сочи на американския държавен секретар Джон Кери с неговия руски колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

Кризата в Украйна беше основна тема на първото от две години насам посещение на американски държавен секретар в Русия. След срещите на Джон Кери с Владимир Путин и Сергей Лавров помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че разговорите са били необходими, полезни и положителни. По думите му това все още не е пробив в двустранните отношения, но се забелязва общо разбиране, че е време двете велики държави да се върнат към нормално сътрудничество. 

Решаването на кризата в Украйна и двете страни обвързват с изпълнението на договореностите от Минск. Ето думите на Джон Кери: Имаме съгласие по главното, а именно, че проблемът може да бъде решен само при пълното прилагане на Минските споразумения. Ако това стане, ще започне процес на отмяна на американските и европейски санкции, посочи държавният секретар. 

Лавров го допълни: Ние ще се целим в една точка. Всичко, което е записано в документа от 12-и февруари, трябва добросъвестно и стриктно да бъде изпълнено. Договорихме се да използваме влиянието на САЩ и на Руската федерация върху страните в конфликта, за да ги подтикваме да търсят и постигат договорености по всички въпроси, за които се разбрахме в Минск, подчерта руският външен министър.

И Лавров, и Кери предупредиха, че всякакви нови военни операции и от двете страни в конфликта ще бъдат деструктивни и ще имат пагубен ефект върху усилията за решаване на украинската криза. Двамата дипломати обсъдиха също ситуацията около Сирия, Иран и Йемен, като общо е било становището, че от съвместните усилия на международната сцена зависи решаването на много остри съвременни проблеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна