Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова очаква ръст на записванията в последния момент на туристи от Русия

Снимка: БГНЕС

С около 30 и 40 на сто се е повишил интересът на руските туристи към България в сравнение с предходния месец, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Причината е стабилизирането на руската рубла.

Очаква се ръст на записванията в последния момент, като Министерството на туризма получава ежедневна информация за броя им от най-голямата туристическа организация в Русия, каза министър Ангелкова.

Министерството на туризма е превело на Министерството на външните работи 331 000 лева за разширяване на състава на консулските служби и издаване на визи в рамките на три дни на територията на Русия, Украйна, Казахстан, Армения и Грузия.

По информация от консулските ни отдели, има наплив от желаещи да почиват в България. Всичко това дава основание да се смята, че няма да има драстичен спад на туристи от тези страни, както се смяташе в началото на годината, подчерта Ангелкова.

Като мярка за компенсиране на кризата в сектора тя посочи още насърчаването на вътрешния туризъм със средства по ОП "Регионално развитие".

В момента Министерството на туризма съвместно с представителите на местната власт, с общините стартира outdoor кампания културно-историческите забележителности и въобще туристическите атракции, които са характерни за една община, за да се регламентират на територията на друга община. Например Кърджали да се рекламира във Варна, Велико Търново в Бургас, Бургас в Смолян.

Започнати са и разговори с най-големите международни туроператори за рекламирането и позиционирането на България като целогодишна туристическа дестинация, каза още Николина Ангелкова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!