Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 хиляди души от цяла Македония протестираха срещу управлението на премиера Груевски

| обновено на 17.05.15 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Над 20000 души от цяла Македания протестираха срещу авторитарното управлание на премиера Никола Груевски. Това е първият голям митинг,  след като съседна Македония излезе от политическата орбита на Титова Югосалавия през 1991год.

Митингът на обединената опозиция в Македония минава спокойно и без никакви инциденти към този момент. Хиляди хора от различни градове на Репбулика Македония дойдоха на централния булевард "Илинденци" в Скопие пред сградата на македонското правителство, за да протестират срещу диктатурата на премиера Никола Груевски, който вече девета година управлява авторитарно югозападната ни съседка. Много македонски, албански знамена, както и на бивша Югославия, се веят на площада пред Министерския съвет на бившата Югославска република. Между тях беше и знамето на Организацията на македонските българи, Българския културен клуб "Скопие".

Най-високопоставеният чуждестранен гост бе лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев:

Европейският съюз, Европейският парламент, социалистическото семейство в Европа иска да види Македония стабилна държава, държава, която напредва по пътя към Европейския съюз, която спазва фундаменталните ценности за свободни избори, за свободно изразяване на мненията, за възможност за всеки един гражданин да се реализира, независимо от неговия етнически произход или партийна принадлежност и това е пътят за напредък към Европейския съюз на Република Македония.

Лидерът на новосформираното движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик каза за Българското национално радио, че митингът е краят на управлението на премиера Груевски и началото на свободата на Македония:

Ние се надяваме чрез този протест да стигне ясна и недвусмислена заръка към всички хора в страната, както и към Европейския съюз, където Македония иска да отиде. Македония иска бъдеще в Европейския съюз и това е ясно и категорично".

Солидарност с проявата в Скопие демонстрираха и граждани, които протестираха пред посолството на Република Македония в София. Пред "Хоризонт" Владимир Барлаковски, който е един от организаторите на проявата, заяви, че очаква промяна на положението в неговата родина Македония:

Този протест е от наша страна, които живеем в България, които сме направили избора да живеем извън Македония, в подкрепа на нашите сънародници. Там шансовете за намиране на работа, за професионална кариера и водене на достоен живот за хора от провинцията са минимални.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!