Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-и Фестивал на изкуствата в дома на Борис Христов

Снимка: БГНЕС

Музикален маратон на младите таланти ще постави началото на 11-ото издание на фестивала на изкуствата "Борис Христов", който се провежда по традиция в софийския дом на големия оперен артист.

В маратона ще се включат певци и инструменталисти от Нов български университет. Това е концерт-спектакъл – надпяване и надсвирване, в което не се излъчват победители. За част от изпълнителите тази изява е дебютна.

Датата, на която по традиция се дава старт на фестивала, е специална. На 18-и май през 1914-а година е роден Борис Христов. На същия ден, но 28 години по-късно, Борис Христов взима съдбоносно решение и заминава за Италия, за да сбъдва мечтите си за музикалната сцена. 

По традиция входът за Къщата на Борис Христов е с живо цвете за Градината на Борис Христов - мястото, където някога са се изявявали музиканти и театрали-любители. По този начин Музеят се стреми да приобщава аудиторията към този дом и да поощрява тяхното съпричастие. 

Идея на фестивала на изкуствата е убеждението на самия Борис Христов, че отделните изкуства умножават въздействието си, когато се обединят в обща изява на духа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна