Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП проверява случая с бомбата в българския автобус в Унгария

| обновено на 18.05.15 в 13:40

Главната дирекция за борба с организираната престъпност проверява случая с откритата бомба в български автобус в Унгария. Не се изключва взривното устройство да е поставено заради нарушени интереси на конкуренти. Днес сутринта българското посолство в Унгария е било уведомено за случая.

Взривното устройство беше открито в автобус на фирмата "Омега груп 48", в който пътували българи. Инцидентът стана в неделя следобед в унгарската столица Будапеща. Бомбата е била скрита в багаж на пътник, изчезнал на една от почивките. За момента самоличността му не е известна. Собственикът и шофьор Драгомир Петков:

Качва се пътник с билет Прага-Братислава. Спираме на почивка в град Бърно и този пътник, който пътува за Братислава, изчезва, няма го, не се връща в автобуса. Започва да мирише вътре в автобуса на бензин, на ацетон... На Будапеща, на околовръстното, спираме за почивка и отваряме багажниците да видим какво става. Питахме пътниците да не би някой да има нещо в сака, да се е разсипало, но всички казаха, че нямат такова нещо. Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър, хвърлихме го на земята, а когато го отворихме, видяхме вътре какво има - бомба. Всички се разбягаха.

След като отварят багажното и сака, част от пътниците виждат следното:

Обикновен пазарски сак, а вътре бяла пластмасова туба, като от течност за чистачки, с кабели, омотани с черно тиксо, часовников механизъм, а какво е имало вече отдолу - незнам.

Мъжът, превозвал взрива, е бил или чех или словак и е бил пиян, според разказа на пътничка, стояла до него в автобуса. Впоследствие тя обяснила на шофьора какво е видяла:

Мъж на около 25 години, с шапка и очила, не беше добре облечен.

Петър, който е бил в автобуса, също е видял бомбата. Часове по-късно младият мъж не може да повярва какво се е случило:

Казаха ни само, че живеем втори живот.

Българското МВР също започва проверка по случая. Запознати твърдят, че не се изключват никакви версии. Сред тях са нарушени интереси на конкуренти или опит за терористичен акт.

Този инцидент не е първият с превозно средство на фирмата "Омега груп 48" . Това каза началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов:

С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа, коментира Михайлов.

При международни превози за контрола на пътническия багаж се разчита изцяло на граничните и митническите проверки. Това обясни пред "Хоризонт" председателят на автобусните превозвачи Ивайло Константинов:

Всеки един от тези курсове преминава поне през няколко гранични пункта, където и багажът на пътниците, и автобусите биват контролирани. Разчита точно на това, евентуално такива злоупотреби да бъдат установени точно там. Няма нищо лошо в това да бъдат обособени зони за контрол и на самите автогари, но това не решава по никакъв начин проблема. Голяма част от пътуващите за Европа ползват нерегламентирани превози, които изобщо не влизат в автогари.

По думите на Константинов, поставянето на скенери по автогарите би оскъпило превозите.

Бившият следовател Георги Илиев определи инцидента като опит за терористичен акт:
Това е един категоричен случай, класически, на довършен опит за извършване на терористичен акт и този терористичен акт е насочен както към граждани от други държави, така и животът на българските граждани, пътуващи в този автобус, е бил подложен на опасност. Всички транспортни средства, които са пригодени за масов транспорт, са мишена на терористите. Друг е въпросът по отношение на контрола на пътуващите в тези превозни средства. Всички знаят, че при автобусите контролът е най-занижен, защото там няма нито митническа проверка, нито полицейска проверка. Няма значение дали бомбата е самоделна, или е изготвена при съвсем други фабрични условия. Пораженията, които нанася това взривно устройство, са много тежки.
Илиев е участвал в разследването на атентата на Летище Бургас. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна