Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва операция срещу трафика на мигранти през Средиземно море

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от ЕС одобриха плановете за военноморска операция на съюза срещу трафикантите, които прекарват мигранти през Средиземно море към Европа. Това обяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини:

Приехме концепция за управление на кризата и решение за създаване на военноморска операция с главен щаб в Рим за разбиване на бизнес модела на трафикантите и мрежите за трафик в Средиземно море. Операцията ще се състои от четири фази.   

Могерини добави, че това решение открива пътя за по-нататъшното оперативно планиране и последващи решения, включително от Съвета за сигурност. Очаква се операцията срещу трафикантите да стартира следващия месец след извършването на необходимите военни приготовления. 

Междувременно институциите на ЕС ще продължат да действат за резолюция на ООН, която да дава право на съюза да преследва трафикантите и да унищожава техните плавателни съдове. 

От началото на тази година през Средиземно море в Европа са влезли 51 хиляди мигранти, от които 30 500 в Италия. По данни на ООН 1800 са се удавили по време на рискованото плаване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени