Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството отвори врати за граждани

Снимка: БГНЕС
По повод днешния празник президентството отвори врати за граждани за четвърта поредна година. Гостите могат да видят най-старият препис на "История славянобългарска" - Котленският препис, учебни помагала, използвани в българските училища по време на Възраждането, както и връчваните от президента висши държавни отличия.

Президентът посрещна първите гости. Най-голям бе интересът към най-стария препис на "История славянобългарска":

Българите са специален народ. Малко са народите, които имат своята азбука. Малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. Гордеем се с това, че точно тук, в България, се разгоря огнището на духовността, на писмеността, за славянските народи, а искрите след това се разпростряха по целия свят. Днес имаме над 300 милиона жители на планетата, които пишат на кирилица. Днес имаме над 50 народа на 12 държави, на които тя е официална азбука. За нас това е огромен повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света.

Десетки граждани дойдоха в президентството. Накои споделиха:

Не съм идвал друг път тук и затова с огромно желание посещавам президентството. От гледна точка на история и национална гордост дори, докосването до това е нещо велико. Всичко е интересно, а особено вълнуващо е да се докоснем до първоизточника на нашата история, която е съхранила всъщност паметта на народа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна