Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от историята на Ямбол оживява в изложба в Градската градина

Снимка: http://yambol.government.bg/

Част от историята на Ямбол оживява в документалната изложба „Ямбол и неговите граждани - обществено значими каузи”. Експозицията е Градската градина представя дарителството през първата половина на ХХ в., както и съпричастността на гражданите. 
В изложбата са включени документи и снимки на емблематични за Ямбол обекти, построени с помощта на дарения. Направените дарения от Иван Райнов и първия професор по педагогика Петър Нойков, ямболското женско дружество „Развитие“, залесяването на парк „Боровец“ преди и сега, празникът Народен събор „Св. Троица“ в квартал „Каргон“, проучването на ямболската минерална вода и построяване на минералната баня, читалищата - всичко това е малка част  от каузите, обединявали и обединяващи и днес ямболлии, разказва Светлана Бъчварова от Държавния архив в Ямбол: 
Други така важни дарения, са свързани с построяването на паметника на героите, известен като паметника на Георги Дражев. Набирали са дарения от обществени, патриотични, всякакви други организации, запасното офицерство и подофицерство в Ямбол
Изложбата е на централната алея в Градския парк и е посветена, както на днешния празник, така и на Деня на Ямбол Свети дух, който тази година се отбелязва на 1 юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени