Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската градска прокуратура поиска от СГС да възобнови дело срещу бившия премиер Сергей Станишев

| обновено на 26.05.15 в 12:44
Сергей Станишев дава показания по делото срещу експредседателя на НРС Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура поиска от Софийския градски съд да възобнови дело срещу бившия премиер Сергей Станишев. Държавното обвинение се позовава на решението на Европейския парламент от 11-и март, с което беше свален имунитетът на Станишев.

Сергей Станишев е на съд за седем изгубени секретни доклада в периода 2005-а-2009-а година, когато беше премиер. След години прехвърляне на казуса между Прокуратурата и Софийския градски съд, той все пак успя да стигне до съда през 2013-а година. Тогава Прокуратурата определи извършеното от Станишев деяние като неумишлено и заради чистото му съдебно минало поиска той да бъде освободен от наказателна отговорност и само да бъде глобен.

Междувременно Станишев дълго не можеше да бъде призован заради грифа "секретно" на делото, после стана евродепутат, придоби имунитет, който Сотир Цацаров поиска. Сергей Станишев е първият български евродепутат, загубил наказателната си неприкосновеност. По време на цялото разследване експремиерът твърдеше, че делото е опит за политическа разправа с него. Европейският парламент обаче разреши той да бъде изправен пред съда с мотива, че няма данни делото срещу него да е целяло да му нанесе политическа вреда.

Предстои съдия Александра Йорданова да насрочи дата за съдебно заседание, като от сега е ясно, че и в най-добрия за прокуратурата развой, случаят може да приключи само с глоба за експремиера.

При последното искане за сваляне на имунитета на Сергей Станишев, главният прокурор поиска имунитетите и на няколко новоизбрани депутати. Един от тях, Димитър Димитров от БСП-Лява България, застана пред Софийския градски съд по обвинение, че е унищожил 74 фиданки, на обща стойност 1944 лева. Димитров, който до влизането си в парламента е бил общински съветник от Пазарджик, видя в делото, опит да му бъде затворена устата за истината за управлението на кмета Тодор Попов.

Това ме амбицира да продължа битката срещу порочното управление, дори ще кажа, Пазарджик се управлява от мафия. Начело на тази мафия стои Кръстник. Това е кметът на общината, който се опитва със сили, полиция, прокуратура и съд, да елиминира неудобните въпроси и неудобните хора.

Делото ще върви по дългата процедура, а прокурор Емил Георгиев обясни защо, въпреки смешната щета от унищожените фиданки, не иска за Димитров глоба, а наказание.

Тук е по-тежко наказуемо престъплението и за това няма как - до пет години лишаване от свобода е, а там касае до три години лишаване от свобода. Прокурор Георгиев не изключи на финала на процеса, прокуратурата да не подържа обвинението срещу депутата Димитър Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна