Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция няма да налага данък при теглене на пари от банкомат

Снимка: БГНЕС

Гърция няма да налага данък при теглене на пари от банкомат, обявиха от финансовото министерство. Съобщението е по повод думите на финансовия министър, че се обмисля подобна мярка.

В началото на туристическия сезон Атина създаде сама напрежение сред милиони туристи, които са запланували да почиват в Гърция. Финансовият министър Янис Варуфакис съобщи, че министерството обмисля данък върху теглене на пари от банкомати. Чуждестранните туроператори атакуваха с въпроси министерството на туризма с искане да бъде уточнен размерът на предвиждания данък.

Министерството на финансите с официално изявление опроверга думите на министъра. Стана ясно, че кредиторите настоявали за тази мярка, но гръцката група за преговори категорично я отхвърлила.

Въпросът е изключително актуален както за гърците, така и за туристите, които теглят пари в брой от банкоматите. Тази година се очаква около 25 милиона туристи да посетят Гърция въпреки страховете за фалит на страната. Наблюдава се рязко увеличение на резервациите от страна на туристите от Германия и Русия, съобщават от министерството на туризма.

България е третият най-голям пазар за гръцкия туризъм през миналата година и се очаква през това лято повече българи да почиват в Гърция, според предварителните резервации. По данни на гръцката статистическа служба, 1,5 милиона българи са посетили миналата година страната, което е рекорд досега.

Все още не е ясно как ще се променят данъците в туристическия сектор, но те няма да засегнат цените през летния сезон, уточняват от правителството в Атина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна