Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от "БСП лява България" поискаха оставката на правосъдния министър

| обновено на 28.05.15 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Депутатите от "БСП лява България" поискаха оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов заради тайното ратифициране на първо четене в парламента на споразумение с Международния наказателен съд за уреждане на реда за приемане защитените свидетели.

Социалистите заявиха, че народните представители не са имали достъп до оригинал на самото споразумение и че депутатите от мнозинството са били накарани да гласуват на тъмно, без да знаят за какво тайно споразумение става въпрос.

БСП нарече законодателен фарс състоялото се закрито заседание, на което мнозинството е гласувало на първо четене споразумение за защитените свидетели.

Чавдар Георгиев:

Това е огромен скандал и според мен министърът на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. Някой трябва да носи отговорност за чиновниците, които са договаряли нещо и които налагат нещо на Народното събрание.

Георгиев обясни, че не е станало ясно кой е засекретил документа, в колко екземпляра е, по какъв ред, както и че на правна комисия никой не го е представил:

Казаха, че е в Секретна секция, да отидем да си го четем. Като отидох да чета в Секретна секция, се оказа, че самото споразумение не е там. Има един преразказ и при това не е пълен този преразказ.

Заради класифицираната информация БСП не казаха страната ни при какви условия трябва да приеме защитените свидетели, трябва ли изцяло да им се поеме издръжката и за колко души става въпрос.

Румен Гечев коментира общото заключение:

От България се изисква да плаща сметката по изпълнение и реализация на интереси на данъчните власти на Съединените американски щати. Техните интереси са добре аргументирани. Въпросът е, че нашата страна ще плаща и няма да получава нищо.

Гечев подчерта, че ако се допусне и второ гласуване, България ще е първата членка на НАТО, която ще поеме едностранно споразумение:

Бананова република Хондурас има двустранно споразумение.

В доклада на правната комисия е записано, че споразумението предвижда разходите във връзка с прехвърлянето на преместеното лице и пътуванията му да са за сметка на Международния наказателен съд, а поемането на разходите за услугите, предоставени на лицето на територията на страната ни, да се договаря за всеки конкретен случай. В случай че се наложи те да бъдат поети от България, е предвидено да бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт. 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ нарече абсурдни твърденията на БСП и обясни, че както е изпратен документът в страната, така е и в секретна секция:

След като е секретен документ, е логично в пленарна зала да се постави въпросът - заседанието дали да е секретно, или да е открито.

От ГЕРБ и Реформаторския блок определиха като неоснователни мотивите, с които се иска оставката на правосъдния министър.

Данаил Кирилов
заяви:

Абсолютно несериозно, необосновано. Сега това са приказки.


Димитър Делчев от РБ допълни:

Абсолютно несъстоятелни. Когато човек не прави нищо - не трупа врагове. Обаче, когато искаш да правиш реформи, както например в здравеопазването, те получават атака.

Министър Христо Иванов отказа коментар и заяви, че ще търси среща с БСП, за да им обясни, че секретността на споразумението е била изрично поискана от представителите на Международния наказателен съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна