Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на деца с епилепсия търсят решения на проблемите с отглеждането на децата с увреждания

Родители на деца с епилепсия от цялата страна се събират в столицата, за да разкажат с какви проблеми се сблъскват при отглеждането на децата с увреждания. Пациентската организация продължава да набира средства за изграждането на първия център за епилептици у нас.

У нас няма специализиран център за деца с епилепсия, каза Веска Събева - председател на пациентската организация:

Исках да изградим този център, за който се говори от 98-а година, нашите деца нямат шансове да отидат другаде. Ако те бяха здрави, те щяха да бъдат в училище, в детската градина, както и на всички останали места, но за съжаление, за някои от тях е необходимо да получат съответната подкрепа.

От години Асоциацията на родителите на деца с епилепсия събира средства, за да ремонтира първия такъв център. 1000 лева са последните събрани на благотворителна изложба с произведения на децата от асоциацията, закупени от софтуерна фирма.

Произведенията на децата са картини, рисувани шалове, рисувани стъклени съдове, декупаж и други. Те се изработват в малка стая, в която работят около 25-30 деца. Техните творби носят изключителен заряд на щастие и положителна енергия. Продадохме изключително много, съобщи Събева и допълни:

При нас се провежда психосоциална рехабилитация, което означава, че освен психологичната помощ, ние ги обучаваме на различни умения. Те са вече една група, която се разбира, която се познава, която има какво да си каже.

На дискусия днес ще бъдат обобщени постигнатите резултати в обучението на децата с по-специални потребности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна