Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62% от французите биха отхвърлили референдум за европейската конституция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единството на Франция и Великобритания е в интерес на Европа, заяви френският президент Франсоа Оланд, приемайки британския премиер Дейвид Камерън в рамките на европейската му обиколка, посветена на деликатната тема за реформи в ЕС.

Франция желае Великобритания да остане в ЕС, отсече Оланд на срещата си с Камерън.

Ще има референдум и британският народ ще реши суверенно съдбата си. Но ние мислим, че да бъдем заедно е в интерес на Европа и на Великобритания, добави Оланд.

От своя страна Дейвид Камерън, който настоява за реформи в ЕС, призова европейците към "гъвкавост и въображение", за да се справят с предизвикателствата, които ги безпокоят.

Статуквото не е достатъчно, трябва да има промени, заяви той.

Призивите за "въображение" могат да се разбират като покана за промяна на европейските споразумения, което е "червена линия" за Франция и Германия, коментира РФИ.

Британският референдум ще бъде "твърде рискован", смята френският външен министър Лоран Фабиюс. Твърдостта на френските власти не заличава растящия евроскептицизъм на французите, точно 10 години след като отхвърлиха на референдум европейската конституция. Според проучвания днес 62% отново биха отговорили с "не".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна