Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Интересите на България са защитени в споразумението за защитените свидетели

Снимка: БГНЕС

От Прокуратурата определиха като неоснователни критиките на БСП към министъра на правосъдието Христо Иванов за подписаното споразумение с Международния наказателен съд за защитените свидетели. 

Споразумението е било подписано на 20-и ноември 2014 г. по време на официалното посещение у нас на председателя на Международния наказателен съд и на генералния прокурор към съда. Документът е подписан от министъра на правосъдието и главния прокурор, от една страна, и от председателя на Международния наказателен съд от друга. 

Такива споразумения действат в множество други държави и съдържанието им не е публично, но в окончателния текст на споразумението интересите на българската държава са напълно защитени, посочват от пресцентъра на прокуратурата. 

Министърът на правосъдието Христо Иванов също не вижда проблем в ратификацията на споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на защитените свидетел. Вчера документът беше приет на първо четене от парламента. 

Министърът е готов на среща с депутатите от БСП, които му поискаха оставката заради приетата "на тъмно", според тях, ратификация. Депутатът от БСП Чавдар Георгиев смята за неоснователно споразумението да бъде обсъдено на закрито заседание, и посочи, че голяма част от парламентаристите не са имали време да се запознаят с оригиналния документ. Христо Иванов коментира:

Усещането ми е, че депутатът леко е объркал адреса, от който иска оставката. Поне от това, което чух от неговия гняв, е проблеми, свързани с начина, по който в Народното събрание се е развило разглеждането. Министърът на правосъдието няма роля в това отношение. Грифът, както вече установихме, е положен от Министерския съвет. Инициативата за подписване на това споразумение е на Главна прокуратура. Аз не виждам за какво трябва да се искат оставки за това, че България е поела своя ангажимент към колективната сигурност в международен план. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна