Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре в Гърмен започват съвместни проверки на различни държавни институции

От МВР отричат информациите, че срещу свещеника в с.Марчево е употребена сила. Потвърждават само за откраднати пари

Снимка: БГНЕС

По предложение на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която днес беше в Гърмен, от утре в общината започват съвместни проверки на различни държавни институции. Кражба на дребна сума пари и храна  от черквата в гробищния парк на село Марчево отново изостри нетърпимостта на местните жители към ромите от квартал "Кремиковци".

В съвместните екипи  са включени експерти от  регионалното звено "Национален строителен контрол", НАП, Районната здравна инспекция, Дирекция "Социални дейности" Инспектората по образование, полицията , Служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Графикът на  проверките  вече е одобрен от областния управител Бисер Михайлов.

Около 8 ч. започват набелязаните вече действия от страна на държавните институции.

Това означава ли, че Районната дирекция за национален строителен контрол започва да прави вече проверки в квартала по отношение на незаконните постройки?

Да, да! РДНСК утре е в екипа.

Министър Бъчварова проведе и срещи с представителите на протестиращите в Гърмен и с лидерите на местната ромска общност. И двете страни са  декларирали удовлетворение от мерките и са заявили  готовност за успокояване на напрежението .

Междувременно  жители на село Марчево, в чието землище се намира ромският квартал, са  подали сигнал за кражба на пари и храна от гробищната черква,  според тях от група роми :

Идват 5-6 роми тук, влизат в черквата и нападат отеца, и едно друго момче. Взимат храната. От продадените свещи също взимат колкото пари са събрани. Посягат на отеца, посягат на другото момче. Дошла е полиция след сигнала и са казали, че не могат да се оправят с тях. Тук вече е нетърпимо, нетърпимо! Чашата преля! От тях нищо не става освен крадци.

Директорът на областната  дирекция на МВР Христо Разсолков  потвърди за кражбата на сума  от три лева, но категорично  отрече срещу свещеника или друг човек да е употребена физическа сила. Той призова  местните хора и медиите да  не се поддават на  манипулации, които могат да  доведат до нежелани последици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна