Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 юни плащането на такси за товарни автомобили на "Капитан Андреево" ще се извършва само чрез ПОС терминал

Снимка: БГНЕС

От 8 часа в понеделник - 1 юни заплащането на пътни и винетни такси за товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево" ще се извършва само чрез ПОС терминал - с дебитни и кредитни карти. Те трябва да са издадени от банки, опериращи в България, или и от финансови институции, опериращи в чужбина, съобщиха от Агенция "Митници".

Както и досега, таксите за автомобили  с чуждестранна регистрация ще се събират в eвро, а за тези с българска регистрация - в лева. Промяната в начина на заплащане се извършва, за да се ускори процесът по обработка на товарните превози.

Премахнат се таксите, които превозвачите заплащат към обслужващата ги банка при извършваните банкови преводи по сметки на Агенция "Митници". Това ще елиминира и възможността за незаконни корупционни практики при заплащането на пътни и винетни такси на граничния пункт "Капитан Андреево". Заплащането на пътните и винетни такси за товарни автомобили само чрез ПОС терминал ще бъде въведена поетапно и на другите големи гранични пунктове на територията на България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна