Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел отхвърли обвиненията на Москва, че нарушава дипломатическите етични норми

Европейска външнополитическа служба отхвърли обвиненията на Русия, че нарушава дипломатическите етични норми с огласяването на руския "черен списък" с лица със забрана за пътуване. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Рим, че от Брюксел е изтекла информацията в медиите с имената на санкционираните европейци, против волята на Москва.

Руските власти обясняваха недопускането на редица европейски политици през последните месеци с конфиденциален забранителен списък, в който те са включени. След всеки един от отказите, ние и страните-членки настоявахме за прозрачност на мотивите в тази процедура. Списъкът с 89 имена вече ни е предаден. Все още нямаме информация за правите основания за това решение. Но отново ясно заявяваме, че тази мярка е напълно произволна и неоправдана, заяви в отговор говорителят на Европейската служба за външна дейност Мая Кочиянчич.

Припомняме, че сред хората с отказан достъп до руската територия е и бившият български посланик в Москва Илиян Василев. Руското външно министерство обяви, че списъкът е реципрочна мярка на персоналните санкции на ЕС срещу руски официални лица, въведени след анексирането на Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна