Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат промени в Семейния кодекс

Снимка: БГНЕС

Промени в Семейния кодекс ще регламентират по-ясно задълженията на родителите при раздяла. Председателят на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева съобщи, че промените се обсъждат от работна група към правосъдното министерство. От своя страна отделите за закрила на детето вече ще разработват социалните си доклади за разделящите се семейства по нов начин. Целта е документите да са максимално обективни и да защитават по-добре интересите на децата:

80% от жалбите, които постъпват в Държавната агенция за закрила на детето се отнасят до изготвените от отделите социални доклади при раздяла на родителите, съобщи председателят на агенцията Ева Жечева. Най-често се жалват бащите, а обвиненията им са в субективност и неглежиране на ролята им. Затова алгоритъмът, по който се изготвя социалният доклад вече е променен:

"За да може наистина да бъде оценено детето в ясна среда. Да бъде задължение да се направи връзка със социалната дирекция, която работи с другия родител или с част от разширеното семейство. Тази връзка да стане задължителна за социалните работници. Това са новите моменти в социалния доклад". 

В начален етеп е и подготовката на промени в Семейния кодекс. От Държавната агенция за закрила на детето ще предложат да бъдат заимствани текстове от подготвяния дълго време, но нереализиран проект за Закон за детето, които да регламентират по-ясно родителската отговорност. Друго предложение е, ако след раздялата единият родител пречи на другия да вижда децата си, да носи наказателна отговорност за това. Целта на всички промени е, при конфликт между родителите, децата да бъдат максимално защитени, тъй като институционалното решаване на тези казуси понякога отнема години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени