Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка желае да повиши своите валутни резерви до 500 млрд. долара през следващите няколко години

Централната банка на Русия планира да повиши своите изчерпани валутни резерви до 500 млрд. долара, за да защити намиращата се в криза икономика на страната срещу изтичането на капитали и нови шокове, заяви днес управителят на банката Елвира Набиулина.

На банкова конференция Набиулина посочи, че сегашното ниво на руските резерви изглежда задоволително, но страната ще има нужда от достатъчно големи резерви в хазната, за да покрие възможно съществено изтичане на капитали в рамките на две или три години.

Русия загуби над 150 млрд. долара под формата на нетни капиталови изходящи потоци през 2014 година с оглед наложените от Запада санкции и спада в цените на петрола. За да подкрепи рублата, Централната банка на Русия продаде милиарди долари чуждестранна валута през изминалата година, което доведе до драматично понижение на нейните валутни резерви до около 385 млрд. долара в началото на 2015 година от резерви за 510 млрд. долара преди година. За да подсили своите резерви, Централната банка на страната започна да купува от средата на май по около 200 млн. долара на ден.

Русия също така се нуждае и от резерви за покриване на външни задължение във време, когато износът на суровини остават единственият надежден източник на чужда валута, тъй като международните капиталови пазари са затворени за руските кредитополучателите с оглед на западните санкции. Според Набиулина руски фирми и банки ще трябва да погасят външни задължения за около 40 млрд. долара до края на настоящата година.

Никой не би трябвало да очаква износът да процъфтява, тъй като цените на петрола в момента са с около 1,5 пъти по-ниски от средното им равнище през последните пет години, каза г-жа Набиулина.

Настоящите икономически показатели са по-добри, отколкото очакваха редица икономисти и анализатори. Но е твърде рано да се каже, че всички кризисни развития са вече зад гърба ни. Никой не може да се обзаложи, че износът ще издърпа икономиката от кризата, допълни шефът на Руската централна банка.

Набиулина предупреди, че недостигът на валутни резерви може да бъде между 150 млрд. и 170 млрд. долара през 2015 година спрямо година по-рано с оглед на по-ниския износ.

Управителят на Централната банка също така заяви, че лихвените проценти ще се понижават, но темпът на съкращение ще бъде постепенен, за да се избегне поредна дестабилизация на руската рубла и ново подклаждане на инфлацията в страната.

Тя също така отбеляза, че до средата на юни Руската централна банка най-вероятно ще направи възходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж през настоящата година. Новите икономически прогнози ще бъдат по-оптимистични от предходните, посочи шефът на централната банка.

Според Набиулина не може да се каже с колко точно ще бъде понижена основната руска лихва на следващото заседание на банката на 15-и юни.

Тя подчерта, че нивата на руската рубла са близо до тяхната равновесна точка и предупреди, че централната банка е готова да интервенира на валутния пазар (да продава долари за рубли), ако има нова заплаха за финансовата стабилност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна