Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки протеста на лекарите

Общинарите в Пловдив утвърдиха новия управител на Онкоцентъра

Снимка: БГНЕС

Въпреки протеста на медиците от Онкологичния център в Пловдив общинските съветници утвърдиха с 27 гласа "за" и с 21 "против" за нов управител на здравното заведение д-р Красимир Вальов. Работещите в Центъра, които застават зад сегашното ръководство в лицето на д-р Калин Калинов, заявиха, че продължават да настояват за провеждането на нов, ”прозрачен” конкурс.

След като проследиха гласуването в Общинския съвет, недоволстващите медици реагираха емоционално на избора на новия управител, като заявиха, че няма да допуснат д-р Вальов на работното му място:

Какво може да бъде причина, на която й да е власт, независимо държавна или общинска, да смени един управител, след като включително и законът позволява неговият договор да бъде преподписан.

При положение че е доказан, доволни пациенти, 11 хиляди подписа, доволен персонал, добри финансови икономически резултати. Значи, причините, те са зад кулисите.

Кметът Иван Тотев, който също присъства в залата по време на гласуването, нарече протестиращите политически бебета и заяви, че те са манипулирани:

Нашата политика е за развитие. Тази политика ще продължи. Това няма нищо общо с това, кой точно е изпълнителен директор или кой представлява принципала.

Като припомни, че Общинският съвет вече подкрепи с декларация юридическата самостоятелност на онкоцентъра, кметът увери, че Община Пловдив ще продължи да се противопоставя на евентуалното сливане на здравното заведение с друга болница. 

Ще обжалваме избора на доктор Вальов за управител, подчерта от своя страна юристът на Центъра Константин Стефанов:

Бяхме свидетели на манипулиран вот, на необръщане внимание на груби процедурни грешки в конкурсната процедура.

Бъдещият управител на Онкоцентъра доктор Вальов не скри, че е огорчен от неприемането му от страна на служителите, но каза, че прощава това, като дава двумесечен срок за изясняване на отношенията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна