Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Богдан Богданов е новият директор на ВМЗ Сопот

Снимка: БГНЕС

Инженер Богдан Богданов е новият директор на ВМЗ Сопот. Богданов заема мястото на Иван Стоенчев, който беше освободен от длъжност вчера.

В ръководството на ВМЗ има и други промени. За председател на Съвета на директорите е назначен Тодор Дичев. Рокадите във ВМЗ Сопот бяха потвърдени от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Той не пожела да коментира дали тази оставка е свързана с взривовете на площадката в Иганово. 

Все още тече разследване. Не са изяснени обстоятелствата покрай взривовете, за които не искам да навлизам повече в подробности, защото са следствена тайна, но има установени известни нарушения в управлението на дружеството. Тепърва ще се извърши пълна инвентаризация и одит на това, което е правено в последните години, така че ще се установят нещата, каза Лукарски.

Площадката в Иганово вече е разчистена и производството ще бъде възстановено до дни, съобщи министър Лукарски. По думите му договорите на ВМЗ са предоговорени и дружеството няма да търпи санкции след двумесечното спиране на работа поради взривовете.

Работниците работят по халетата. Чакаме разрешение от Инспекцията по труда, от пожарната и служба КОС, които да ни кажат, че можем да започнем работа. Всеки момент ще започне работа. Това, за което ние ще вземем мерки, е промяна в начина на охраната, на допуска на територията на Иганово. Има доста заявления от страна на включително и чуждестранни инвеститори за съвместна работа с ВМЗ. Аз ще искам изпълнение на производствения план и ВМЗ има доста поръчки и заявки, а не успява да се справи с всичките. Сигурен съм, че ще има доста работа и заводът ще излезе с много сериозен финансов напредък, посочи Лукарски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна