Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребители с иск срещу ЕВН-Топлофикация заради такса "сградна инсталация"

Снимка: БГНЕС

Сдружението за правна помощ на потребителите внесе в Пловдивския окръжен съд колективен иск срещу ЕВН-Топлофикация заради начисляваната от дружеството такса "сградна инсталация".

Според юристите на сдружението тази такса представлява в пълна степен нелоялна и агресивна търговска практика спрямо домакинствата, които са се отказали от парно и дори са свалили радиаторите си. Това е грубо нарушение на европейската директива за защита потребителите, която забранява събирането на пари за услуга или стока, която е доставена, но изрично нежелана от получателите, обясни днес председателят на гражданската организация Димитър Деков.

По повод действията на сдружението от ЕВН разпространиха становище до медиите, в което се припомня, че казусът е разискван и през  2014 г. И тогава беше коментирано, посочват от дружеството, че европейската директива е транспонирана в Закона за защита на потребителите. В известна степен се създават определени колизии с други български закони като Закона за енергетика, който е специален закон. Съгласно него цената за отдадената топлинна енергия е дължима, подчертават от ЕВН. От дружеството припомнят още, че по казуса има решение на Конституционния съд от 2010 г. по искане на омбудсмана, становище на Министерството на енергетиката от 2014 г. и на Комисията за защита на потребителите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна