Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Записи от Покрива на света

БНР Новини

10 години след първото й излъчване и 30 години след Българската експедиция до Еверест можете да чуете отново уникалната продукция на „Радиотеатъра“ с гласовете на Христо Проданов от последните минути радиовръзка с него, Методи Савов, Николай Петков, Иван Вълчев, Кирил Досков, Дойчин Василев и други участници от времето на експедицията и 20 години по-късно.
Всичко, което е свързано с природата, съм искал да го видя и докосна. Водата е много по-голяма стихия от планината. Мен обаче винаги ме е привличала повече мъртвата природа. Студът. Той е най-големият цар в природата. Методи Савов
Авторът на този фичър Милан Огнянов не е между живите и работата по прехвърлянето на десетки часове ролкови аналогови записи, обмислянето на конструкцията, дискусии за този или онзи епизод, дискусии за или против музика от мястото и времето на събитието придаде ободряваща творческа атмосфера на последните седмици от живота му, въпреки че състоянието му не позволяваше да присъства в студиото по време на постпродукцията. Така че това е фичър с истински дълга история.
Въпреки че разполагахме с дълги часове записана от самия Милан по време на експедицията местна музика, реших в качеството си на продуцент и редактор да не използвам нито звук от нея. Решението взех след многократни опити със звукорежисьора Благомир Алексиев да направим музикален преход, или фон, или акцент, но всеки път нещо от автентичността и силата на гласовете олекваше от сами по себе си прекрасните местни мелодии и песни. Започваше да звучи някак туристически. Така че това, което ще чуете, няма музика. Нито музика на драматургията, нито музика на мястото и времето. Оставяме се на суровостта на мъртвата природа.
Милан Огнянов не успя на се зарадва на успехите на своята документална продукция. „Оставам на подслушване или Еверест, 20 години по-късно“ получи наградата „Черноризец Храбър“ през 2004 г. Получи и изключително международно признание и се изкачи до Топ 5 на най-престижния фестивал за радио и телевизия Prix Europa Берлин. Остава и едно от уникалните документални творения на Радиотеатъра и радиотеатъра.
Този път фичъра за българската експедиция до Покрива на света ще чуете в две 30- минутни части.
По време на работата върху фичъра преди 10 години получих подарък – изданието на немски език Der bulgarische Weg zum Everest на „София прес“ от 1987 г. Многобройните прекрасни снимки в книгата са направени от Методи Савов и Милан Огнянов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна