Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ предизвика раздор в Европейския парламент

| обновено на 10.06.15 в 20:49
Снимка: europarl.europa.eu

Мнозинството в Европейския парламент в Страсбург тази сутрин реши да се откаже от дискусия за преговорите по търговското споразумение между САЩ и ЕС. Освен двете големи групи ЕНП и ПЕС, британските консерватори също подкрепиха отлагането на дебата. Дотам се стигна, след като председателят Мартин Шулц върна текста на резолюцията за преразглеждане снощи поради множеството внесени поправки от противниците на споразумението за свободна търговия между Брюксел и Вашингтон.

Множество евродепутати от различни държави и партийни групи обвиниха председателя на Европарламента заради решението да отложи гласуването, с цел да попречи на публичното отхвърляне на доклада по темата.

Габриеле Цимер от германската левица: Протестираме като група заради начина, по който се държи този парламент, за това, че ограничаваме собствените си права.

Яник Жадо от "Зелените" допълни: Какъв е този парламент, в който председателят манипулира процедурата, защото се страхува, че няма да получи мнозинство.

Голяма част от депутатите от групата на социалистите, особено от Франция, също бяха готови да гласуват против. Лидерът на групата Джани Питела защити своя съпартиец Мартин Шулц: Основният проблем е липсата на разбирателство не само между групите от мнозинството, но изобщо липса на консенсус по приемането на резолюция. Ето защо председателят Шулц правилно реши да отложи вота.

Представителят на десницата ЕНП Манфред Вебер също обясни, че групата му е гласувала логично за отлагане на дебата за момента, когато ще се гласува самият текст:Откровено казано, страхувам се, когато виждам двете крайности тук в тази зала – наистина ме тревожи, когато видя крайнодесните и крайнолевите да се обединяват и зелените да вървят с тях. 

Провалът на дискусията стана със 183 гласа за срещу 181 против и 37 въздържали се, като решаващи се оказаха гласовете на британските консерватори на Дейвид Камерън.

Парламентът трябваше да гласува препоръчителна резолюция, изготвена от Комисията по международна търговия, която оценява постигнатия напредък след година и половина преговори със САЩ.

Въпреки подробните критики и препоръки в доклада на германеца Бернд Ланге, с участието на още 13 други комисии, много евродепутати в аванс обявиха, че ще гласуват против текста. Основна спорна точка в преговорите по споразумението между Еврокомисията и САЩ е Механизмът за уреждане на споровете между държавите и инвеститорите пред международен арбитражен съд. В доклада на Ланге се призовава ново решение, което зачита компетентността на съдилищата на ЕС. Независимо от това към текста бяха внесени още 116 предложения за поправки в пленарна зала.

Това даде основание на председателя на Европарламента Мартин Шулц да отложи гласуването и да върне доклада за преразглеждане.

Преговорите между Брюксел и Вашингтон още не са приключили. За да влезе в сила, търговското споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от правителствата на страните-членки на Европейския съюз.

Петима от участвалите общо 6 български евродепутати са гласували тази сутрин за отлагането на дебата по търговското споразумение със Съединените щати. Това сочи разбивка на гласуването, направена от организацията ВоутУоч. Отлагането на дискусията предизвика голямо недоволство в Страсбург от страна на противниците на споразумението. То бе предложено заради решението на председателя на ЕП Мартин Шулц да върне за преразглеждане текста на резолюцията с препоръки относно преговорите с американците. Отложеният дебат бе гласуван с подкрепата на групите на ЕНП, Либералите и британските консерватори. Сред тях са и евродепутатите на ГЕРБ и ДПС. Единствен от българските представители против отлагането на дискусията се е обявил Георги Пирински от БСП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна