Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната група на "БСП лява България" ще изключи Георги Кадиев?

| обновено на 10.06.15 в 10:49
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП ще изключи днес Георги Кадиев. Това съобщава лично Кадиев на страницата си във Фейсбук. Заседанието на парламентарната група на "БСП лява България е насрочено в НС от 11,30 часа. Вероятната причина за изключването на Кадиев е внесеният от него законопроект за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания. 

Днес е ключов ден за БСП. Ден, в който ще реши по кой път поема пътят на отлюспването или този на правото на различно мнение. Това е стрест-тест за нас, от който имаме нужда. Тенденцията на говорене анти-НАТО, понякога анти-Европа, сега и отлюспването ни водят в грешна посока. Аз ще се справя, каквото и да решите. В създалата се ситуация дори не знам кое е по-добро за мен. Убеден съм обаче кое е по-добро за БСП. Гласувайте по съвест. Не за мен или срещу мен. Не за Миков или срещу Миков. А за пътя, по който искате да поеме БСП, споделя Георги Кадиев на своята страница във Фейсбук.

Според написаното от Кадиев обаче Законопроектът ми не е причината. Той е съвсем нормален. Убеден съм, че след 10-ина години ще се чудим как изобщо сме спорили за това. Както сега се чудим как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет

Кадиев пише още: Ще ви разкажа една история. През 70-те и 80-те инвестиционният фонд на "Харвард" инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри. През 1999 обаче нещата са се обърнали. "Харвард" е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата "доктор хонорис кауза". Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме. Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му. Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах. Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела. Нещата се обръщат

Понякога утрото е по-мъдро от вечерта, коментира от своя страна съпартиецът на Кадиев Кристиан Вигенин в социалната мрежа. 

От своя страна Мая Манолова коментира в Нова телевия: Ще гласувам против отстраняването на Георги Кадиев. Тя подчерта: Това е абсурдно за БСП. Ние сме били винаги изявени със своите ярки лица. Ние никога не сме били лидерска партия. Да изключиш някого заради това, че има различно мнение, е съвсем ново за нашата партия, добави Манолова. Решението за изключването на Кадиев е на парламентарната група с председател Михаил Миков, заяви депутатът. 

Кадиев внесе няколко поправки в Изборния кодекс, според които при използване на чужд език при предизборна агитация да се осигурява "едновременен и точен превод на български език". Законопроектът не е бил съгласуван с БСП и това се превърна в повод за разправия в парламентарната група.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна