Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Монтана обмисля напускане на Областния съвет за развитие

Снимка: Любо Андреев

Има вероятност община Монтана да напусне Областния съвет за развитие заради тенденциозно отношение. Общината не е включена в разпределението на работни места по проект за наемане на трайно безработни за почистване на речни корита и застрашени от наводнения обекти.  По проекта могат да бъдат наети 160 трайно безработни, които ще имат договори за 4 месеца и заплати по 380 лева. Община Монтана липсва от списъка с разпределението на квотите с обяснението, че може да се справи с превенцията на бъдещи щети със собствени сили и средства. Това, според секретаря на местната администрация Мариус Конов, е тенденциозно:

В 20 от селата на територията на Община Монтана имаме такива проблеми с речни корита, върби и храсти и т. н. Към този момент нямаме такива хора, които да са заети по някакви програми, които да почистват речните корита. С една дума не можем да осъществяваме превенция. Струва ми се, че Община Монтана ще има доста  сериозна необходимост от протекции за осъществяването на държавна политика на територията на Община Монтана, особено в последните месеци.

Заместник областният управител Нина Петкова отговори, че критериите на Областния съвет за развитие при разпределението на квотите са били ниво на безработица и прецизно описание на местата, където трябва да се извърши превантивна дейност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна