Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: В следващите часове ще бъде постигнато окончателно споразумение между Гърция и кредиторите ѝ

В следващите часове ще бъде постигнато окончателно споразумение между Гърция и кредиторите ѝ, смята президентът Росен Плевнелиев. Следим отблизо преговорите и очакваме до часове постигане на компромис, заяви Росен Плевнелиев след срещата ЕС-Страните от Латинска Америка и Карибите.

Убеден съм, че в следващите часове окончателно споразумение ще бъде постигнато, работеше се снощи цяла нощ на всички нива. Лично в тези два дни аз имах две срещи с министър-председателя Ципрас. Имаше едно доста сериозно изкривяване на отношенията Гърция-Европейска комисия, но мисля, че в последните дни и часове сме свидетели на рязко сближаване на позициите.

България има план Б при евентуален банкрут на Гърция, съобщи президентът:

Ние си даваме сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, България ще бъде най-засегната. Искам да ви уверя, че са взети необходимите мерки, гръцките банки в България са добре капитализирани, валутният борд ни пази. Да не спекулираме излишно с тази тема, защото дори най-лошото да се случи в Гърция, ние сме толкова стабилни и добре капитализирани, че по-скоро би могло да има обратен ефект на изтичане на капитали към България.

Продължава разговорът между премиера на Гърция Ципрас и председателя на комисията Юнкер по плана за реформи и спасителния заем за Атина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна