Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър пристъпи към плана за разработване и експлоатация на газово находище "Афродита".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес тече срокът от 90 дни, в който правителството на Кипър трябва да се произнесе по плана за разработване и експлоатация на първото кипърско газово находище "Афродита". В същото време Турция засилва провокациите и напрежението в региона, като върна отново в района на острова изследователския си кораб "Барбарос Хайредин паша".

Планът за разработване и експлоатация на газовото находище "Афродита" бе внесен в кипърското правителство от трите компании, които имат проучвателен лиценз за него – американската “Нобъл Енерджи” и израелските “Делек” и “Авнер”. Той е втората крачка, след като само преди дни, през уикенда, трите компании представиха своята "декларация за комерсиалност". С нея те потвърдиха наличието на значителни количества природен газ в находището, които го правят търговски жизнеспособно и икономически изгодно. Откритото в края на 2011 г. находище “Афродита” в блок 12 на изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море е първият и единствен засега кипърски участък с доказани залежи от природен газ, които се изчисляват на около 140 млрд. куб. метра.

Декларацията за комерсиалност и планът за разработване на находището са изключително важни. Те показват, че Кипър преминава в нов етап в осъществяването на енергийната си политика – от проучване на находищата към тяхната експлоатация.

Планът включва подробности по техническите и търговски аспекти на добива, производството и продажбата на горивото. До 90 дни правителството трябва да го оцени и след като го одобри, ще издаде нов лиценз за експлоатация. Според експерти целият процес на експлоатация до реалните доставки до клиенти може да отнеме 3-4 години. 

В същото време влезе в сила новата морска директива на Анкара, с която тя отново изпраща изследователския си кораб "Барбарос Хайредин паша" за проучвания в района на Кипър. Зададените координати са севернозападно от острова, без да навлизат в изключителната му икономическа зона. Именно нейното нарушаване от кораба стана причина за прекъсване на мирните преговори по Кипърския въпрос през октомври миналата година. Новото решение се оценява в Кипър като провокация на Анкара в несигурната обстановка в страната след изборите и на фона на изключително благоприятния климат, в който в момента преговарят лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени