Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската оръжейна компания "Ромарм" е затрупана от поръчки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънската оръжейна компания "Ромарм", основният производител и пряк износител на военна продукция в Румъния, се сблъсква с лавина от поръчки, основно за боеприпаси и оръжие за пехотата, най-вече от Близкия изток, но не успява да се справи при настоящите си производствени мощности, съобщава  "Зиарул финанчиар".

Държавната компания отчита оборот от 104,3 милиона леи (23,5 милиона евро) за миналата година, два пъти повече от 2013 г., според румънското министерство на финансите. Компанията има 15 филиала и се нуждае от инвестиции, за да възобнови дейността на някои фабрики и да модернизира производствените съоръжения. Според министъра на икономиката Михай Тудосе до няколко месеца се очаква бъде отворена отново фабриката за барут във Фъгъраш. Има планове за трансформиране на фабриката в Морени, единствената фабрика за бронетранспортьори в Румъния. 

В момента "Ромарм" не произвежда нито танкове, нито други бронирани машини, но ако има твърди поръчки, производството може да бъде възобновено в рамките на около година и половина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени