Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев в Берлин: Присъединяването на България към ЕС беше правилно политическо решение

Снимка: БГНЕС

Присъединяването на България към Европейския съюз беше правилно политическо решение с дългосрочна перспектива. Далновидно решение със стратегическо значение, което увеличи сигурността и стабилността на Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с членовете на Германско-българския форум в Берлин, на който представи постигнатото от България 10 години след подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС

Постигнатото от страната ни през последните години се дължи на "мотора на европейската интеграция". Днес България е незаобиколим фактор за стабилността на Балканите - държава, през която преминават най-много европейски транспортни коридори и която работи за модернизирането на своята икономика и постига резултати, заяви в реч пред германски бизнесмени българският президент Плевнелиев. По думите на президента, БВП на България за последните 10 години се е удвоил и държавата отделя три пъти повече средства за образование, здравеопазване и за пенсии.

Държавният дълг е намалял три пъти, а преките чуждестранни инвестиции са се увеличили седем пъти.

Президентът посочи, че европейската солидарност дава своите първи плодове в България. С подкрепата на европейските фондове страната ни стартира проекти за изграждането на 300 км магистрали, на 26 метростанции, на жп линии, пътища, водни проекти, на първата у нас иновационна екосистема - София Тех Парк, както и на над 10 000 проекта в подкрепа на малките и средни предприятия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна