Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок от 10% на употребата на хранителни добавки през последната година

Хората не правят разлика между хомеопатични продукти и хранителни добавки

Снимка: БГНЕС

Употребата на хранителни добавки у нас през последната година се е увеличила с 10 на сто, което е три пъти повече в сравнение с лекарствата, продавани без рецепта. Хората не правят разлика между продуктите на хомеопатията и хранителните добавки. Данните съобщи фармацевтът от Александровска болница доц. Светла Георгиева.

Основната причина да се купуват повече хранителни добавки е масовата реклама и липсата на регулация, посочва Георгиева на дискусия за лекарствата на растителна основа:

Там всеки може да постави цената, която прецени за необходима. Липсва регулация. В единия случай имаме гарантирано качество, безопасност и ефективност, разрешителен режим от Агенцията по лекарствата и регулирани цени. В другия случай имаме известна неяснота и доста голяма свобода по отношение на паричните стойности, в които можем да влезем, без срещу това да имаме гарантирани тези качества ефективност и безопасност.

Според Елена Маринова, директор на компания за лекарства на растителна основа, този тип медикаменти все още не са така добре приети в България, както в Германия и Франция. Хората не правят разлика между хомеопатия, хранителни добавки и лекарства на растителна основа:

Хомеопатията е какво е процентното съдържание на активно вещество в лекарството. То е много малко. При хранителните добавки и лекарствата, които са регистрирани растителни лекарства, разликата се основава на доказателството за съдържанието на активното вещество в състава на лекарствата.

Поради тази причина трябва да се обяснява разликата между трите вида лекарства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени